Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

 

Paprikasaus

 

Pepronata is een populaire saus die vaak in de nazomer gemaakt wordt omdat er dan een overdaad aan paprika’s en tomaten is. De saus is erg populair in de Piemonte en Emiglia Romagna.  Maar in meerdere regio’s worden vergelijkbare gerechten gemaakt soms met een kleine toevoeging van kruiden en of een andere groente.

Ik gebruik de manier zoals deze in de Piemonte veel voorkomt omdat er in de Piemonte uitzonderlijk goede paprika’s gekweekt worden. Helaas komen we deze paprika’s “Il Re Peperone di Carmagnola“ in Nederland maar zelden tegen.

Peperoni di Carmagnola

De saucijs is slechts een toevoeging. De saus is ook uitermate geschikt als bijproduct of  als saus in een vegetarische maaltijd.

De peperonata kunt u ook heel goed inmaken zodat u er later ook nog van kan genieten.

Geen zin of tijd om de saus klaar te maken. Bij ons in de winkel is de saus ook verkrijgbaar.

 

Ingrediënten voor ca 4 personen:

4 stevige paprika’s. aleen rode kan maar voor een mooie variatie in kleur in het gerecht kunt u ook 2 gele en 2 rode gebruiken. De groene vind ik persoonlijk niet zoet genoeg).

1 ui

1 gekneusde of fijn gehakte teen knoflook

4 rijpe tomaten in stukjes (ontveld en van zaadjes ontdaan) of een flinke scheut passata

Olijfolie

Peper, zout

 

Optioneel:

Verse worst of saucijs

Rozemarijn

knoflook

 

Bereidingswijze:

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika’s in reepjes of in stukjes

Snijdt de ui in dunne ringen.

Fruit de ui aan in een scheut olijfolie en voeg als de ui bijna gaat kleuren de knoflook toe. Laat de knoflook niet verbranden.  Voeg zo nodig nog een scheut olie toe en voeg de paprika’s toe. Laat het geheel op hoog vuur koken ca 15 minuten doorkoken. Voeg daarna de stukjes tomaat of de passata toe en kook het geheel op een relatief hoog vuur in.

Bak in de tussentijd de saucijsjes in een koeken pan aan en voeg de knoflook en de rozemarijn toe. Ik doe ze ook wel een in de braadslee en schuif alles de oven. Op het laatste zet ik vaak de gril er even bij zodat de worstjes lekker bruin kleuren. Dit werkt ook goed met een in elkaar gerolde verse worst. Ik steek de knoflook en de rozemarijn er zo tussen dat ze niet kunnen verbranden maar wel hun lekkere smaken aan het vlees en het vrijkomende braadvocht afgeven.

Snijdt de saucijs of de worst in plakjes en serveer het samen met de saus. Dit gerecht past heel goed bij pasta maar combineert ook erg lekker bij in de oven geroosterde aardappels en of polenta.