Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Frisse zomersalade

Geschiedenis

In de 16e eeuw bezong de Toscaanse kunstenaar Angnolo di Cosimo (17-11-1503/13-11-1572) alias ”Il Bronzino” in zijn dichtregels,  ui, olijfolie en azijn een pagina verder bezingt hij een combinatie van ui, postelein en komkommer. Deze beschrijvingen worden vaak in verband gebracht met het recept van de huidige Panzanella.

De tomaten in ons huidige recept beschreef hij nog niet want daar had hij er in zijn tijd waarschijnlijk nog  nooit een van geproefd. De tomaat werd vanaf 1550 in Europa geïntroduceerd en was in het begin zeker geen geliefde groente. De tomaten die in Italie werden geïntroduceerd waren van oorsprong eerder geel dan rood. Vandaar de naam Pomodoro (Goudenappel)

Eenvoudige sobere versie uit la cucina povere voor 4 personen:

panzanella

Ingrediënten: 

Bosje basilicum (alleen het blad) een deel in reepjes gescheurd en een aantal heel voor de decoratie.

4 mooie rijpe tomaten (ontveld, pitjes verwijderd en in stukken gesneden)

Brood  8 sneetjes stevig (ambachtelijk wit zonder korst in stukken)

Extra Vergine Olijfolie ( ca 90 ml)

Wijnazijn of jonge Aceto Balsamico di Modena IGP

Peper , zout

Bereidingswijze:

Laat het brood in een beetje water weken, knijp het uit en leg het in een slakom. Zelf rooster ik het brood breek het in stukken en meng het pas op het laatst door de ingrediënten.

Doe de tomaten in de kom, voeg olie (flinke scheut), azijn (2 el) gescheurde basilicum in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Laat de tomaten een tijdje marineren (10 minuten) voeg het brood toe en meng het geheel goed. Decoreer de salade met de hele basilicum blaadjes

 

Panzanella (versie met meer groente)

Ingrediënten

Teentje knoflook (om de kom mee in te smeren)

1 el kappertjes afgespoeld

1 ansjovisfilet

500 gr stevig boeren brood van een dag oud.

½ komkommer geschild en in stukjes

Geroosterde paprika  in stukken (ik rooster hem boven een gaspit tot de schil zwart is. Leg de paprika daarna in een pan met t deksel erop of in een plastic zak. Na een paar minuten kunt u de schil eenvoudig van het vruchtvlees verwijderen. Verwijder ook de zaadjes).

½ ui  ragfijn gesneden (het soort ui maakt verschil ( ik gebruik graag rode ui of bosui).

Bosje gescheurde basilicum blaadjes (bewaar een paar blaadjes voor de decoratie.

Ca 10 ml Extra Verine Olio d’Oliva

2 el rode wijn azijn of jonge aceto balsamico di Modena igp

6 stevige rijpe tomaten (ontveld, ontpit en in stukken gesneden) bewaar het vocht uit de tomaten)

Zout/peper

Bereidingswijze:

 

Rooster de paprika en snijd de groenten

Wrijf een kom in met het doorgesneden  teentje knoflook, plet in een vijzel de ansjovis en de kappertjes.

Snijd de korst van het brood en snijd deze in gelijke blokjes. Sommige recepten melden dat je het brood eerst in water nat moet maken. Maar ik kies ervoor om het broos in de oven te roosteren. Dit omdat ik het lekker vind als het brood nog een bite houdt.

Meng het ansjovis en kappertjes mengsel met 1/3 van de olijfolie de azijn en het vocht van de tomaten. Voeg  de gesneden groenten toe en meng het geheel goed. Voeg nu de rest van de olie toe en roer de basilicum blaadjes door het mengsel. *Voeg het geroosterde brood ca 20 minuten voor gebruik aan de groente toe en meng dit voorzichtig door het mengsel. Breng het geheel op smaak met peper en zout en garneer het met de basilicum blaadjes.

Laat ca 20 minuten staan zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen mengen.

Bij de variant met het nat gemaakte brood . Laat u de stukjes brood even in wat water weken, knijpt u het  brood vervolgens goed uit en voegt het aan de schaal met de ansjovis, de kappertjes, olie, azijn en het sap van de tomaten toe. Pas daarna voegt u de groente en  kruiden toe.

Dit gerecht is de tweede dag vaak nog lekkerder dan de dag waarop het gemaakt is. Ik neem het graag mee tijdens een picknick.