Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Pasta van de Mijnwerkers

Er doen verschillende verhalen over pasta  carbonara de ronde. Het etymologische verhaal verteld ons dat we dit smakelijke maar voedzame recept te danken hebben aan de mijnwerkers en/of de houtskool branders. Het proviand van deze arbeiders die ver van de bebouwde kom hun zware werkzaamheden moesten verrichten, bestond vaak uit voedzame en lang houdbare producten zoals pancetta of guanciale (gedroogde varkenswang) gedroogde pasta, pecorino en kippen voor verse eieren. Er is ook een beweging die zegt dat de carbonara tijdens de tweede wereldoorlog samen met de Amerikaanse soldaten zijn intrede deed. Deze hadden lang houdbare ingrediënten bij zich waar de hongerige  Italiaanse bevolking in Rome met enige creativiteit dit heerlijke gerecht mee maakten.

In de meeste recepten staat spaghetti vermeld zelf gebruik ik liever bucatini. In oude recepten wordt nooit melding van room gemaakt maar in steeds meer kookboeken wordt room als ingrediënt opgevoerd. Iets wat in mijn ogen en smaak totaal overbodig is en afbreuk doet aan de eenvoud van dit gerecht.

Zelf vind ik het wel lekker om wat( gekneusde knoflook tenen met het vlees mee te bakken (verwijderd de knoflook wel als deze begint te kleuren) en op het laatst wat peterselie toe te voegen.

Voor 4 personen

Ingrediënten en benodigdheden:

Rasp, mengkom, garde, grote pan voor het koken van de pasta en koekenpan voor het uitbakken van de guanciale, vergiet. Keuken mes en of mezzaluna, Voorverwarmde borden.

3 ei dooiers

1 heel ei

150 gram pecorino of Parmigiano Reggiano (geraspt)

200 gr guanciale (wang) of pancetta in kleine stukjes gesneden. Als u geen pancetta of guanciale kunt krijgen dan neemt u bacon of spekblokjes

1 teentje knoflook gekneusd met de zijkant van het mes maar heel gehouden.

Peper

Zout

280 gr pasta (70 gr per persoon) spaghetti of bucatini (=lange holle pasta)

Witte wijn (glas) (Frascati, Est Est Est of Grechetto). Dit is net als de knoflook en de peterselie niet noodzakelijk en wijkt af van het originele recept.

 

Bereidingswijze:

Rasp de kaas en zet apart

Breng grote pan water aan de kook.

Bak de guanciale (samen met de knoflook) bruin in de koeken pan. Dit kan met wat olijfolie maar is niet noodzakelijk. Desgewenst blust u het geheel af met een glas witte wijn die u vervolgens weer voor een deel laat verdampen.

Klop de dooiers en het ei door elkaar, meng het geheel door de kaas rasp en voeg peper toe. Als dit mengsel te dik is (niet vloeibaar), voegt u een klein beetje koud water toe en klop dit door het mengsel.

Kook de pasta als het water kookt en gezouten is, Al dente (zie beschrijving verpakking).

Verwijder de knoflook.

Hak de peterselie fijn met een keuken mes of mezzaluna (halvemaan mes).

Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Houd de pasta  ronddraaiend in beweging en giet het ei mengsel door de pasta. Zorg dat het mengsel goed door de pasta gemengd wordt. Schep vervolgens de uitgebakken guanciale door de pasta en dien het gerecht gelijk op voor verwarmde borden op.

Garneerde het gerecht met wat fijn gehakte peterselie en maal er flink wat zwarte peper en rasp er nog wat kaas over.

Serveer hier een lekkere witte wijn bij zoals:

Frascati, Est Est Est of Grechetto

Pancetta en of guanciale, pasta, Est,Est,Est en Grechetto zijn verkrijgbaar in de winkel

 

Olijf Olie