Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Zelf limoncello maken is Iets wat je een keer gedaan moet hebben.

Limoncello wordt in heel Italië gemaakt en overal heeft men wel een eigen variant. Wereld beroemd is de Limoncello die wordt geproduceerd aan de Kust bij Amalfi en Sorrento. In deze streek net onder Napels groeien de perfecte citroenen voor de Limoncello. De grote muskus citroenen “Limone IGP di Sorrento”  met hun bobbelige dikke schil en weinige vruchtvlees zijn ideaal voor de productie van Limoncello.

De citroen die hier sinds eeuwen groeien hebben zelfs het predicaat streekproduct (IGP) en hebben een beschermde status.

Dit recept is goed voor ongeveer 2 liter limoncello:

Ingrediënten en benodigdheden:

Grote goed afsluitbare pot inhoud minimaal 3 liter/fles met brede hals, scherp schil mesje, linnendoek (die schoon maar niet met zeep is gewassen) , pan

1e fase

De schil van  13 biologische citroenen (bij voorkeur van de muskus citroen),

Liter alcohol van 95% (In Frankrijk en Italië voor een paar euro  te koop in iedere supermarkt. In Nederland bijna onbetaalbaar door de hoge accijns.

2e fase

1 liter water

800 gr suiker

Werkwijze:

Ontsmet de pot/fles met heet water, schil de citroenen (gebruik alleen het geel van de schil.  Als er witte delen aan de schil blijven zitten wordt de limoncello bitter).

Doe de schillen in de pot/fles en schenk de alcohol eroverheen. Laat het geheel op een donkere koel plaatse minimaal 2 weken rusten. U kunt de pot/fles af een toe een beetje schudden.

Na 2 weken lost u de suiker de 800 gr suiker op in een liter water en breng dit geheel aan de kook. Door het koken ontstaat er een siroop. Laat de siroop afkoelen en voeg deze als hij is afgekoeld bij de schillen en de alcohol en vermeng de siroop met de andere ingrediënten. Schenk de inhoud van de pot/fles door de linnen doek over in een schenkkan. Schenk de likeur in goed afsluitbare flessen.

Limoncello wordt vaak in het vriesvak bewaard en koud gedronken.