Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Salade van bloed sinaasappelen

De bloedsinaasappel is een bijzonder soort sinaasappel: het vruchtvlees van deze sinaasappel heeft een rode kleur. Bloedsinaasappels groeien op Sicilië e, Spanje en Israel. Door de aanwezigheid van rijke vulkaangronden op Sicilië hebben de Siciliaanse bloedsinaasappels een diepere rode kleur en een vollere smaak.

Het ras Tarocco bijvoorbeeld is een volbloedsinaasappel met een mooie, donkerrode kleur. De Moro heeft als halfbloedsinaasappel naast de rode kleur ook ‘blond’ vruchtvlees. De smaak van de bloedsinaasappels is, net zoals andere sinaasappelrassen, fris zoet tot zoet. De Universiteit van Messina op Sicilië doet onderzoek naar de eigenschappen van de natuurlijke rode kleurstof in bloedsinaasappels. Deze stof zou de wanden van aders versterken.

In Nederland komen deze sinaasappelen rond december op de markt.

Deze Insalata heb ik tijdens een kookworkshop bij mijn vriendin Nicoletta Tavella eigenaresse van van “la Cucina del Sole en kookboekenschrijfster voor het eerst gemaakt.

Salade voor 10-12 personen

Ingrediënten en benodigdheden:

Scherp mes

Groot bord

4 grote sinaasappelen (bvk bloed sinaasappelen)

100 gr zwarte olijven

7 el Olio Extra Vergine di Oliva (pittige olijfolie bijvoorkeur uit Sicilië)

Enkele druppels citroensap

6 dunne (bos/lente uitjes)

Snufje oregano (gedroogde)

Zout

Peper

Werkwijze:

Was en pel de sinaasappelen en snijd met een scherp mes ook het witte velletje eraf, zodat het vruchtvlees zichtbaar wordt. Snijd de gepelde sinaasappelen in dunne plakjes en vang het sap dat er tijdens het snijden uitloopt op.

Leg de plakjes in een cirkel dakpansgewijs overlappend op een groot rond bord.

Snijd de lente uitjes ragfijn en ontpit de olijven en snijd ze in mooie ringetjes

Meng in een kommetje de olijfolie en het sap van de sinaasappelen en de oregano. Voeg als het te zoet is enkele druppels citroensap toe. Voeg naar smaak zout en peper toe (zorg ervoor dat het zout goed is opgelost).

Besprenkel de plakjes sinaasappel met deze sinaasappel dressing. Garneer het geheel met de ui ringetjes en de schijfjes olijf.

Ingrediënten zoals olijven, Olio Extra Vergine di Oliva uit Sicilië zijn verkrijgbaar in de winkel

Zie ook www.lacucinadelsole.nl