Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Focaccia het platte brood dat zijn oorsprong heeft in Ligurië. De naam van het brood doet vermoeden dat het een brood al een lange geschiedenis kent. Het woord focaccia is waarschijnlijk afgeleid van het Etruskische woord “focus” dat haard betekend.  focaccia werd en wordt in Italië in houtovens op de steen gebakken.

Ik proefde het focaccia voor het eerst in Lucca (Toscane). Ik was met een Italiaanse vriendin bij een bakker en zij bestelde focaccia. De bakker sneed een stuk plat brood af en woog het, pakte het in vetvrij papier en gaf het mee. De geur  (rozemarijn) die uit dat papier opsteeg, was enorm. Onderweg kleurde het papier door de olie steeds donkerder. Eenmaal thuis proefde ik de lekkerste focaccia die ik ooit op heb. Het brood was knapperig maar binnen sponsachtig zacht, droop van de olijf olie en de bedwelmende geur van de rozemarijn was overweldigend. Ondanks dat ik heel tevreden ben met mijn recept, haalt die het helaas nog steeds niet met de focaccia die ik toen at.

 

Inmiddels heb ik al erg veel verschillende recepten gezien en geprobeerd.  Het volgende recept werkt voor mij erg goed.

Ingrediënten:

recept voor 3 broden

300 gram semola

700 gram farina 00

vloeistof handwarm ca *800 cc ( 200 volle melk 600 water) soms zelfs iets meer. Het deeg moet vochtige en plakkerig zijn voor de eerste rijs.

40 cc extra vergine olijfolie

theelepel zout

30 gram verse gist of 2 zakjes instant gist

3 platte bakvormen met ingevet (laagje olijfolie)  bakpapier op de bodem

olijfolie/zout/zwarte peper

Beleg: naar wens: naturel, rozemarijn, rode ui,  tijm,olijven, zwarte peper, pecorino, zongedroogde tomaatjes en zelfs druiven

 

Bereidingswijze:

Zeef de bloem en meng alle ingrediënten met uitzondering van het zout. (los als u verse gist gebruikt de gist op in kommetje met wat van de vloeistof) Giet de vloeistof er in gedeelten bij en werk het door de bloem.

Het deeg zal in het begin erg plakkerig worden maar dat wordt minder naarmate u kneed en mengt. Als u alle ingrediënten goed door elkaar heeft gekneed, voegt u ook het zout toe en kneed het geheel nog een aantal minuten goed door. Verdeel het deeg in 2 bollen en zet ze afgedekt weg om te rijzen.

Na ongeveer 20 minuten zal het deeg in volume zijn verdubbeld. Kneed het deeg weer voor een aantal minuten goed door. Als het deeg heel plakkerig is is dat niet erg, Maak uw handen een beetje vet met wat olijfolie. dan blijft het deeg niet aan uw handen kleven.

Vet de vorm met het bakpapier in met olijfolie en duw het deeg in de vorm. Het deeg is elastisch en heeft de nijging om weer wat in te krimpen. Laat het even rusten ( 5 minuten) en duw het deeg dan weer naar de randen. Druk met uw vingers kuiltjes in het deeg.

Klop in een kopje 2/3 olijfolie en 1/3 water door elkaar en giet dit over het deeg. Maal er nu wat grof zeezout en zwarte peper over en zet de vorm weg voor de tweede rijs (minimaal een uur maar het mag ook veel lange)r. Soms maak ik het s morgens al om het pas s avonds af te bakken. U moet dan wel opletten dat het deeg niet kan uitdrogen (= af en toe de olie uitsmeren)

Voor het afbakken verwarmt u de oven voor op 200 en u bak de focaccia in ca 20-25 minuten goudbruin en laat hem haal hem uit de vorm en laat hem op een rooster even nagaren.

 

foto's 2013 sony xperia 401

Naast de naturel  versie zijn er verschillende toppings mogelijk. Naast het zout en de peper voegt u een andere groente of kruiden toe

Rozemarijn (als u rozemarijn wilt gebruiken dan moet u de naalden of topjes goed in het deeg werken (u trekt wat deeg omhoog en vouw dit over twee derden van de rozemarijn heen.

Rode ui: Snijdt de ui in flinterdunne ringen en druk deze in het deeg voordat u de olijfolie erover giet.

Olijven:  Duw de olijven (bijvoorkeur taggiasche) in het deeg