Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Venkel en prei uit de oven

Een heerlijk groente gerecht  dat goed bij vis past

Ingrediënten: voor ca 4 personen

3 ronde  witte venkel knollen met fris groen aan de stelen

4 prei stengels

60 gr bloem

100 gr boter

90 gr geraspte kaas ( gerijpte pecorino of parmigiano reggiano)

 

Bereidingswijze:

Breng flinke pan water aan de kook en voeg zodra het water kookt zout toe.

Snijd de steeltjes van de venkel (bewaar het pluizige groen voor decoratie), snijd de knollen  in de lengte in ca 8 plakken. (gebruik de buitens te rokken niet, spoel de venkel af en blancheer het geheel ca 5 minuten.  Laat de venkel uitlekken en dep de groente droog,

Snijdt de prei in ringen, was het zand er goed uit.. Laat de prei goed uitlekken en dep hem  goed droog.

Verwarm de oven voor op 190  graden

Vet een ovenschaal  doorsneden 25/30 cm l in met boter

Smelt ca 25 gr boter in een pan met een dikke bodem. Laat de prei er op een matig vuur in ca 5 minuten mooi glazig in worden ( schep het geheel af en toe om),

Leg de venkel (dakpansgewijs) op de bodem van de ingevette ovenschaal, strooi er wat bleom overheen en verdeel de prei nu over de venkel. Strooi de kaas over de prei en zorg dat er overal wat kaas over ligt. Breng op smaak met peper en zout .

Leg de rest van de boter er in kleine klontjes op. Bak het gerecht in ongeveer 25 minuten goudbruin en dien het heet op.

 

Recept uit “de geur van rozemarijn”herinneringen aan een Toscaanse  keuken Patrizia Chen.             Patrizia Chen groeide op in Livorno en beschreef haar herinneringen aan de geuren en smaken uit haar jeugd.