Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Bagna Caõda vrij vertaald warm bad

 

Bagna Caõda stond al erg lang op mijn lijst om een keer te proberen. Bij de TREK “Aanschuiftafel “Poldergenot’ winter (2015) heb ik het de gasten geserveerd met traditionele Nederlandse wintergroente die er op dat moment 30 januari voor handen waren: Aardpeer, kardoen, gekleurde wortels, bleekselderij en bosui.

 

bagna caoda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagna Caõda is eenvoudig te bereiden en vindt zijn oorsprong in de Piemonte. Hier start de wintermaaltijd vaak met een groot bord rauwe of gekookte groente en een kom met een mengsel van knoflook, boter olijfolie en ansjovis. Het schaaltje  met de saus wordt warm gehouden en het gezelschap doopt de groente in de saus en drinkt er een goed glas Piemonteese rode wijn bij.

Aan het eind worden er soms wat eieren in het restant van de saus gedaan en ontstaat er een geklutst eitje.

Het recept is eenvoudig maar het is wel echt comfort food

Ingrediënten:

per persoon: kookt u 1 a 2 teentjes knoflook in wat melk tot de knoflook zacht is.

per persoon: 2 a 3 ansjovis filets. (ik gebruik de ansjovis die is ingemaakt in olie maar als u aan in zout ingemaakte ansjovis filets kan komen dan genieten die de voorkeur.

Boter

olijfolie

Groente die zeer geschikt is: paprika, witlof, wortel, in dunne plakjes gesneden aardpeer, gestoomde bloemkool roosjes, geblancheerde meiknolletje, bleekselderij, bosui of geroosterde ui etc.

Bereidingswijze: 

Als de knoflook zacht is dan plet u deze met de zijkant van een mes.  en doe ze in een klein steel pannetje met wat olie en boter, verwarm de knoflook en laat hem smelten in het mengsel. let op dat het mengsel niet gaat koken.

Als de knoflook in het mengsel is opgegaan  en het mengsel in een homogene witte crème is veranderd, voegt u de ansjovis filets toe en laat ook deze smelten (filets uit het zout moeten ontzout en ontgraat worden). Voeg naar behoefte olie en of boter toe en meng de saus goed.

 

Schep de saus in een aarden werken kommetje en zet deze op een warm houdertje of theelicht.

zet de schaal met groente en de saus op tafel, geeft er een stuk goed brood bij en schenk een glas Nebbiolo of Dolcetto.