Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Risotto met aardbei

 

Het lijkt misschien een vreemde combinatie. Dit gerecht is afkomstig van Sicilië waar meer gerechten worden geserveerd waarin zowel hartig als zoete ingrediënten in zijn verwerkt. Een erfenis uit de tijd dat de Arabieren over Sicilië heerste. Op Sicilië is een klein gebied ( Maletto) waar hele lekkere aardbeien worden verbouwd. Ieder jaar worden daar in het voorjaar de Sagra della fragole (oogstfeest van de aardbeien) gehouden  rondom de oogst georganiseerd.

Wij gebruikte dit recept tijdens onze 4e editie van TREK “Aanschuiftafel” La Primavera. De risotto begeleide de ganzenborst filet.

Ingrediënten:

100 gr gerookte pancetta (affumicata )  in kleine blokjes (bij gebrek aan pancetta kan u rookspek gebruiken)

krachtige groente bouillon ( ca 1 liter)

pond aardbeien, schoon gemaakt, kroontjes verwijderd. (bewaar een paar mooie exemplaren voor de decoratie

2 uien (rode)

ca 70 gram risotto per persoon (arborio of carnaroli)

zout, zwarte peper

olijfolie

60 gr pecorino  (geraspt) voor de opbouw (mantecato)  en wat voor bij het serveren.

100 ml slagroom

glas witte wijn

rucola , eikenbladsla en of wat vers bietenblad ter garnering  ter garnering

 

Bereidingswijze:

Snijd de ui fijn en fruit deze samen met de pancetta aan in de olijfolie. Gebruik een hoge pan met een dikke bodem. De ui mag niet bruin worden (laat het deksel in het begin op de pan en zet het vuur niet al te hoog.

Breng de bouillon op temperatuur en houd deze tegen de kook aan.

Voeg als de pancetta gaat kleuren en de ui glazig wordt, de aardbeien toe en bak deze mee. De aardbeien moeten hun sap verliezen.

Voeg als de aardbeien moes zijn geworden de rijst toe en zet het vuur hoger. Fruit de rijst in het uien en aardbeien mengsel aan. Blus af met een glas witte wijn. Laat de rijst de wijn in zijn geheel opnemen. Voeg daarna een flinke scheut bouillon toe en herhaal dit tot de rijst gaar wordt. Proef af en toe en draai het vuur uit zodra de rijst al dente is (de rijst gaart nog na). Leg het deksel op de pan en laat het geheel een paar minuten rusten.ristto con le fragole

Maakt de (verwarmde) bordjes op met de sla

Voeg na een paar minuten de room aan de risotto toe en lepel deze voorzichtig door de rijst voeg daarna de kaas toe (mantecato) en breng het geheel op smaak met zout en zwarte peper.

Decoreer de risotto met wat schijfjes aardbei en geraspte pecorino en wat zwarte peper.

Door de lichte fruitzuren past dit gerecht prima bij wild. Bijvoorbeeld bij in aceto balsamico di Modena IGP gemarineerde  ganzenborst.

 

Serveer het gerecht met een glas mooie Nero D’avola uit Sicilie