Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Gnocchi met brandnetel in een saus van Gorgonzola dolce

In de lente vind ik het altijd leuk om wilde kruiden te plukken en om ze daarna in de keuken te gebruiken. Tijdens een  editie van onze TREK “Aanschuiftafel” hebben we onze gasten dit gerecht geserveerd en dat is zo goed ontvangen dat ik u het recept niet wil onthouden.

Goed bereide gnocchi zijn licht en luchtig van structuur

Gnocchi het perfecte gerecht in het voorjaar om de oude (*kruimige) aardappels te verwerken. Met vastkokende en nieuwe aardappels is het onmogelijk om goede ggnocchinocchi te maken. Door de hoeveelheid vocht dat deze aardappels vasthouden zal de gnocchi tijdens het koken uit elkaar vallen.

De bedreven  gnocchi bereiders gebruiken geen ei als ingrediënt. Maar als beginner is het verstandig om de eerste paar keer dat u het gerecht maakt wel ei te gebruiken

Gnocchi kunnen van verschillende ingrediënten worden gemaakt: aardappel en bloem of spinazie en riccota.

Ingrediënten: voor ca 4 personen

700  gr Bloemige aardappel. Bloemige aardappelen hebben over het algemeen geel vruchtvlees. De in Nederland verkrijgbare Desire is zeer geschikt.

200  gram bloem en wat extra bloem om de gnocchi en het werkblad mee te bestuiven.

1 Ei (niet noodzakelijk maar maakt de productie van de gnocchi de eerste paar keer wel makkelijker

2oo gram topjes van jonge brandnetels

70 gram Look zonder look of daslook (bewaar  ook wat kruiden ter garnering)

Zout, peper en als u er van houdt wat vers geraspte  nootmuskaat

*pluk alleen kruiden op plaatsen waar het is toegestaan, vermijd de bermen langs drukke wegen of plaatsen met veel vervuiling. Was de kruiden goed en neem geen onnodig risico.

 

Saus:

200 gr Gorgonzola (dolce)

55 gram boter

60 gr Parmezaanse kaas geraspt) om te bestrooien

Melk (om de saus zonodig iets te verdunnen)

Bereidingswijze:

kook de aardappelen in hun schil. Probeer de schil heel te houden zodat de aardappelen zo weinig mogelijk vocht opnemen tijdens het koken. Prik aan het eind van de kooktijd in een aardappel om te testen of ze gaar zijn (tip: gebruik aardappelen van vergelijkbare grote).

Was de brandnetel en de look zonder look en kook het geheel ca 10 minuten in een pan met gezouten water. Knijp nat het koken het vocht zoveel mogelijk uit de kruiden en laat het geheel zo goed mogelijk uitlekken. Pureer de kruiden  (met het ei als u een ei gebruikt) in een keuken machine  en zet ze apart.

Verwijder de schil van de aardappelen als ze nog warm zijn en pureer ze of draai ze door een zeef of knijp ze door de puree

Meng de kruiden door de aardappel en voeg beetje bij beetje de bloem toe kneed het geheel tot een deeg. Proef het deeg en voeg naar smaak  zout, peper ( wat noodmuskaat rasp als u daar van houdt) toe.  Verdeel het deeg in 2 of 3 bollen en maak van de bollen een rol van  ca 2 c, dikte. Snijd van de rol stukje van ca 2/2,5 cm en rol deze over de tanden van een vork of een plankje met ribbels.

Bestuif de gnocchi met wat bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.

 

Breng een grote pan met ruim water aan de kook (ca 4 liter) en doe de gnocchi zodra het water even kookt in klien porties in het water. De gnocchi zijn gaar zodra ze boven komen drijven. Ca 30 seconden.

Saus:

Smelt de boter in een pan met dikke boden, voeg de gorgonzola toe en laat t geheel smelten. Als de saus te dik blijft kunt u hem met wat melk verdunnen..

Schep de gnocchi die klaar zijn in de warme saus en houd t geheel warm.

Serveer de gnocchi  in de saus en strooi er de  geraspte Parmezaanse kaas over en garneer het bord met wat geplukte kruiden