Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Fava    De Tuinboon

In Italië en Spanje zijn deze bonen in mei al op de markt te vinden. In Nederland worden ze vaak halverwege juni bij de groenteboer aangeboden. Het (dubbel) doppen is misschien een werk. Maar het resultaat is zeer de moeite waard.

fava

fava

Het kan ook Eenvoudiger

In Ligurië kregen wij ze in het voorjaar jonge, verse en ongedopte bonen als nagerecht. Ze verschenen in een flinke mand en er  werd een flink stuk pecorino bij geserveerd. Ik wist niet goed wat ik er mee aan moest. Maar nadat het was uitgelegd en ik de combinatie had geproefd kon ik maar een ding concluderen “Geniaal”!

In Nederland zijn tuinbonen in het voorjaar een korte periode vers te koop. Daarnaast kunt u ze altijd vinden in het vriesvak.

Recept met tuinbonen en erwten

1 kg tuinbonen (ongepeld)

100 gram verse (gedopte) of ontdooide diepvries erwtjes

75-100 gram licht gerijpte pecorino uit Toscane maar licht gerijpte Nederlandse schapenkaas is ook prima.

Fruitige Extra Vergine Olijfolie (goede kwaliteit)

Paar blaadjes verse munt plus wat topjes voor de garnering

Teentje knoflook (optioneel). Ik  gebruik het zelden omdat ik de smaak van de verse knoflook te sterk vind.

Peper , zout

 

Werkwijze:

Dop de tuinbonen dubbel (verwijder de witte vliezen)

Snijd de pecorino in kleine stukjes

Doe de groente en de kaas samen met de munt in een keuken machine.

Tip. Ik hou van de groente en de kaas altijd een klein beetje achter en schep daar een groot gedeelte van door het mengsel dat uit de keukenmachine komt en gebruik het overige als garnering.

Maal het geheel tot dat u het een mooi mengsel vind. Meng de olie erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Schep er nu voorzichtig de overgebleven groente en kaas door heen.

Vul uw bordje of schaaltje met het mengsel en decoreer de bovenkant met de laatste erwtjes, boontjes en steek het takje munt langs de rand.

Rooster wat sneetjes boeren brood of stokbrood, druppel er extra vergine olijfolie over en schep de tappenade  er op.

Schenk er een frisse witte wijn wij!   Wijntip. de Est est est uit Lazio of de Antes of  Favorita uit de Piemonte