Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Soep van erwtjes en munt met schuim van opgeklopte melk

 

Dit gerecht hebben we geserveerd tijdens de  4e editie van TREK “Aanschuiftafel”La Primavera

Ingrediënten: (ca. 8 glazen)

piselli

bos verse munt blaadjes (alleen de blaadjes (klop flink uit op je hand, was de blaadjes)

1 witte ui of voor iest scherpere smaak 2 banaan sjalotten) ragfijn gesneden

50 gr boter

800 gr  doperwten (gedopt) vers of uit de diepvries (laat de diepvries erwten wel goed ontdooien).

halve liter krachtige bouillon (kippen of groente).

ca. halve liter volle melk

peper zout en nootmuskaat

stukjes geroosterd brood. Noten of zuurdesem

 

Bereidingswijze:

Ris de blaadjes munt van de steeltjes. gebruik 2/3 voor de soep en bewaar 1/3 voor de melk en garnering

fruit de ui glazig in de boter.

Voeg als de ui glazig is de erwten toe en fruit deze mee. zorg ervoor de de erwten goed mee worden gefruit. ze moeten mooi groen worden, voeg vervolgens de munt blaadjes en de bouillon toe. Laat het geheel  15 tot 20 minuten koken (er zit iets verschil in de kooktijd tussen vers en diepvries. diepvries moet korter koken =blijven proeven).

Rooster in de tussentijd de sneetjes brood.

Als de erwten gaar zijn moet het geheel met een staafmixer of in een keuken machine tot een mooie groene gladde massa worden gepureerd.

Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat

Verwarm de melk met de munt blaadjes bewaar een paar kroontjes voor de garnering.

verwijder als de melk tegen de kook is de blaadjes en klop de melk schuimig op.

Schep de soep in doorzichtige glazen en schep er net voor het serveren een laagje melkschuim op. garneer met wat muntblaadjes en serveer het geheel met een stukje krokant geroosterd brood.

De soep kan ook goed koud worden geserveerd. Het warme melkschuim vormt dan een verrassend effect.