Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

Walnotensaus

 

Dit recept komt oorspronkelijk uit Ligurië.

Een heerlijke herfstsaus die in Ligurië wordt geserveerd met pansoti (met wilde kruiden (bernagie, bietjes, wilde cichorei, kervel, zuring, paardenbloemblad gevulde pasta). Maar die wat mij betreft ook lekker is bij pasta, gnocchi en bij gebraden varkensvlees.

Ingrediënten:

200 gr gepelde walnoten. Verse walnoten gebruik ik gelijk en als de noten wat ouder zijn dan rooster ik ze even in een koekenpan.

25 gram broodkruim.

1 teentje knoflook (fijngehakt).

30 gram parmigiano reggiano of grana padano (geraspt).

175 roomkaas bij gebrek aan prescinsue, crescenza of stracchino (In ligurië gebruiken ze verse prescinsue maar dat is hier moeilijk te vinden). In plaats van roomkaas kunt u ook ricotta van goede kwaliteit gebruiken. Deze moet met wat lauw water dunner worden gemaakt.

Extra Vergine Olijfolie (bij voorkeur uit Ligurië (taggiasche).

Marjoraan ( bosje verse) gebruik ongeveer de helft voor de saus en gebruik het andere deel voor de decoratie bij het serveren.

peper.

grof zeezout.

 

Werkwijze:3

Stamp de walnoten, het broodkruim, wat zout in een vijzel tot een homogene pasta. Voeg de  geraspte kaas en de kruiden toe en meng er de roomkaas of de ricotta doorheen. Voeg dan voorzichtig beetje bij beetje de olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout.

 

Seveer de saus op hete pasta en strooi er wat verse blaadjes marjoraan over heen en rasp er bij het opdienen nog wat verse parmigiano reggiano of Grana Padano overheen.

 

 

Het recept van de Tocco di Noce is afgeleid van het recept uit “Lárte della Cucina” van Anna del Conte & Val Archer