Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove Italiaanse delicatessen | Trentanove

 

Kweeperen gelei

 

Ieder jaar ongeveer midden oktober verzamel ik een partij kweeperen.  Voor mij niet zo heel moeilijk want de boom staat in de tuin van de buren van een vriend van me en de kweeperen hangen voor het grootste gedeelte bij hem over de schutting. Uit veiligheid is het beter om ze te plukken in plaats van te wachten tot ze vallen.  Ik pluk soms exemplaren die het gewicht van een kilo ruim overschrijden.

Ieder jaar experimenteer ik wat met het fruit en leg ik er een paar in de fruitmand. Niet om op te eten maar vanwege de fantastische geur die de vruchten afstaan.

Door het hoge pectine gehalte laten zich erg makkelijk tot jam verwerken. Ik heb er een jaar verse chilipepers aan toegevoegd. Die jam was heel lekker bij kaas.

Dit jaar (2013) heb ik er Cotognata van gemaakt. Gelei die op Sicilië in vormpjes wordt gegoten e door de zon worden gedroogd. Soms worden ze door de suiker gerold en als snoepjes verkocht.

Ik heb ze in blokjes gesneden en samen met gerijpte pecorino en castagnaccio (zie recept) geserveerd.

Ingrediënten:

900 gram kweepeer (ongeschild)

2 citroenen  met schil in plakjes gesneden (1 a 2 cm dik)

800 gram suiker

 

Bereidingswijze:

Breng een pan water samen met de citroen schijven aan de kook, voeg de kwee peren toe en breng het geheel weer aan de kook. Draai zodra het water kookt de vlam laag zodat de inhoud van de pan zachtjes tegen de kook aan blijft. Laat het geheel zo ca 45 minuten pruttelen. Na deze tijd zullen de kweeperen gaar zijn.

Laat de kweeperen uitlekken en gooi de citroen weg, Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Draai het vruchtvlees door een (groente) zeef of duw het door een zeef. Weeg het geheel en voeg 1 op 1 suiker toe.

Doe alles in een pan met dikke bodem en breng de massa langzaam aan de kook. Laat het geheel ca. 15 minuten koken maar pas op want tijdens het koken gaat de massa pruttelen en soms spat er wat omhoog. Het is de bedoeling het in 15 minuten flink inkookt.

Stort de gelei nu in kleine porseleinen, terracotta of  glazen vormpjes of gebruik een ovenschaal (van 27/22 cm). In Sicilië zetten ze de vorm in de zon om verder in te dikken. In ons klimaat is het beter om dit in de oven of op een kachel te doen.

Snijdt er vervolgens kleine blokjes van. Of gebruik een kleine koekjesvormpje om vormpjes uit te steken. In Sicilië rollen ze de gelei blokjes/vormpjes voor het gebruik door een laagje suiker.

Om de Cotognata in combinatie met kaas en castagnaccio te gebruiken, is dit niet nodig.